top of page
  • solarXplain

Yatırımınız İçin Doğru EPC Firmasını Seçmek: Mutlaka Sormanız Gereken 10 Kritik Soru

İngilizce anlamı “Engineering, Procurement and Construction” olarak bilinen EPC’nin, Türkçe karşılığı “Mühendislik, Tedarik ve Kurulum” dur. EPC, genel olarak bir müteahhitlik firması olarak da tanımlanabilir. EPC firmaları, “Anahtar Teslim” proje hizmetini vermekte olup aynı zamanda GES’lerin sürdürülebilir olması için de bakım/onarım ve destek hizmetlerini vermektedir.



Güneş enerjisi sektörü gün geçtikçe ivme kazanmakta ve bugünlerde daha fazla şirket güneş enerjisi projelerine yatırım yapmaktadır. Bir güneş enerjisi santrali kurmak zahmetli ve titiz bir süreçtir. Ancak, deneyimli bir EPC firmasıyla çalışmak, sizi göz korkutucu güneş enerjisi projelerini kendi başınıza uygulamaktan kurtaracaktır.


EPC firmaları danışmanlık, sistem tasarımı, ekipman tedariki, proje yönetimi, güneş enerjisi santrali kurulumu ve bakımı gibi uçtan uca hizmetlerde uzmanlaşmıştır. Ayrıca EPC firmalarının banka ve finansal kuruluşlarla ortaklıkları olabilir, böylece yatırımcılar çeşitli finansal seçeneklere erişebilir.


GES kurulumu planlayan yatırımcı adına vekaleten yasal başvuru süreçleri EPC firmaları tarafından yönetilir ve gerekli izinler alınmasıyla birlikte GES kurulması planlanan sahanın projeleri hazırlanır. Bu projelere bağlı olarak tedarik edilecek tüm malzemelerin miktarına bağlı olarak satın alma, lojistik süreçlerine başlanır ve anahtar teslim bir şekilde kurulum yapılarak proje tamamlanır.


Detaylı Mühendislik Çalışmaları

Bir konut veya endüstriyel tesise GES kurmak, optimum planlama ve detaylı mühendislik çalışması gerektirir. Detaylı mühendislik çalışmaları; sistem tasarımı, müşteri gereksinimlerini analiz etmeyi, saha araştırmaları yapmayı, hava koşullarını izlemeyi, yapısal tasarımı ve enerji üretim kapasitesini analiz etmeyi, uygun ekipmanı seçmeyi ve santralin 2 ve 3 boyutlu modelini kapsar.


Ekipman Tedariği

EPC firması, en kaliteli ve maliyet açısından uygun ekipmanları tedarik etmekten sorumludur. Kurulum için yüksek kaliteli ekipman seçmek üzere saygın şirketlerle iş ortaklıkları kurar. EPC firması ayrıca fiyat araştırması yaparak yatırımcı adına en iyi seçeneği sunar.


Santral Kurulumu

EPC firmaları kurulum aşamasında güneş panelleri, inverter, konstrüksiyon vb. ekipmanların yanı sıra şebeke bağlantısını da yapmakla sorumludur. Montaj ekibi tüm bu ekipmanları tesise entegre etmektedir. Kurulumun doğru bir şekilde yapıldığından emin olmak için özel dikkat gösterilmektedir.


Projenin kalitesi ekipmanların ve işçiliğin kalitesiyle doğru orantılıdır. Profesyonel EPC firmaları, GES projelerinin her aşamasının gereken özenle ele alınmasını sağlayan birinci sınıf, güvenilir hizmetler sağlamaktadır.


İşletme & Bakım

GES devreye alındıktan sonra EPC firmaları sistemin optimum şekilde çalışmasını sağlamak için işletme ve bakım hizmetleri vermektedir. Sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamak için önleyici ve düzeltici bakım hizmetleri sağlarlar. Ayrıca sistemin performansını izlemek ve ortaya çıkabilecek sorunları belirlemek için performans izleme hizmetleri de sağlarlar. İşletme ve bakım hizmetleri ile sistemin en yüksek performansta çalışmasını sağlayarak enerji üretimini ve yatırım geri dönüşünü en üst düzeye çıkarır.


Finansman

Bazı EPC firmaları aynı zamanda yatırımcılara finansman seçenekleri de sunmaktadır. Müşterilere özelleştirilmiş finansman çözümleri sunan finansal kuruluşlarla ve bankalarla ortaklıkları vardır. Bu finansman seçenekleri, müşterilerin önemli ön maliyetlere katlanmadan GES projelerini finanse etmelerine yardımcı olur.


Yatırım Öncesi EPC Firmasına Sorulması Gereken Sorular

 

Yatırımcı, güneş enerjisi santrali kurulumuna karar verdiğinde EPC firmalarından teklifler toplar. Bu teklifleri değerlendirme aşamasında GES kurulumu yaptırmış bir referanstan, aday EPC firmalarından, internetten, sosyal medyadan ve başka kaynaklardan birçok bilgi edinir. Bu bilgilerin birçoğu birbiriyle çelişebilir. Zamanla bu bilgiler kafa karıştırıcı olabilir ve umutsuzluk yaratabilir.


Maksimum verimliliği sağlamak için yapılan yatırımın iyi bir EPC firmasının kontrolü altında olması gerekmektedir. EPC’nin kelime anlamında olduğu gibi firmaların mühendislik tarafının güçlü, etkin ve yetkin, tedarik zincirinin kuvvetli, kadrosunun yetkin olması gerekmektedir. Doğru kadro, doğru tedarik zinciri yoksa sistemin zamanında tamamlanamayacağı nasıl açıksa montaj standartlarına uygun kurulum yapılmadığı takdirde sistem verimli çalışmayabilir ve standartlara uygun kurulmayan GES’ler, belli bir zaman sonra yatırımcılara çok daha pahalıya mal olabilmektedir. Bu nedenle GES kurulumu yaptırmak isteyen firmalarının dikkat etmesi gereken birçok detay vardır.


Sistem tasarımı, ekipman seçimi ve uyumu, güneş panellerinin kalitesi, kullanılan inverterler, kablolama, şalt ekipmanlarının seçimi ve ne şekilde kullanıldığı, statik uygunluk gibi konular toplam üretim miktarını ve uzun vadedeki karlılığı doğrudan etkilemektedir. En iyi malzeme seçimi kadar bu malzemenin nasıl kullanılacağının bilinmesi ve saha uygulamasının da çok dikkatli ve planlı yapılması gerekmektedir. Bu sebeple deneyimli, referansları güçlü, insan kaynağına yatırım yapan, gelişmeye açık, kurulum sonrasında karşılaşabileceğiniz arızalarda uzun yıllar boyunca destek alabileceğiniz kalite/fiyat oranı yüksek EPC firmaları tercih edilmelidir.


Bir EPC firmasını değerlendirirken yatırımcıların aşağıdaki soruları sormaları karar verme aşamasında yol gösterecektir;

 

1. EPC firması ortak/ortaklarının, çalışanlarının eğitim durumu ve güneş enerjisi sektöründeki tecrübeleri nelerdir?


EPC firmalarındaki en önemli faktörlerden biri firma bünyesinde çalışan personel ve mühendis yetkinliğine ve süreçleri sağlıklı bir biçimde ne kadar kısa sürede yürütmekte olduğuna dikkat edilmelidir. Kadrosunu ve yapısını global projeler yapacak ve yürütecek şekilde kurmuş olması tavsiye edilir.

 

2. EPC firması güneş enerjisi sektörüne ne zaman girmiştir? İlk yüklenici olarak kurduğu GES’i hangi tarihte devreye almıştır?


EPC firmasının güneş enerjisi sektöründeki tecrübesi değerlendirildikten sonra anlaşmaya varılması önerilmektedir.

 

3. EPC firmasının kurulduğu tarihten bugüne yıl bazında kurduğu GES kurulu gücü nedir?


EPC firmasının geçmişte kurduğu GES kurulu güç, firmanın deneyimini, yeteneklerini, referanslarını ve müşteri güvenini gösteren önemli bir metrik olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu veriyi değerlendiren müşteriler ve yatırımcılar, güneş enerjisi projeleri için doğru EPC firmasını seçerken dikkate almalıdır.

 

4. EPC firmasının referans listesi ve iş bitirme belgeleri var mıdır?


EPC firması değerlendirme aşamasında yapılan toplantılarda aktarılan bilgilere ve aynı zamanda referanslara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yanlış bilgi aktaran veya referansı iyi olmayan firmalar kesinlikle tercih edilmemelidir.

 

EPC firmasından açık referans listesi ve iş bitirme belgeleri talep edilmelidir, referanslardan yatırımcı tarafından seçilen en az 3 tesisi ziyaret edilerek yatırımcılarla hem geçmişte ortaya konulan işlerin kalitesi görüşülmeli hem de gerekli izinleri birebir alarak yerinde de incelemesi yapılmalıdır. Mümkünse bu tesislerin enerji üretim değerleri talep edilerek, EPC tarafından sunulan enerji üretim analiziyle karşılaştırılmalıdır.

 

5. EPC firmasının kendi montaj ekibi var mı? Montajı kendi ekibi mi yapıyor yoksa alt yüklenici mi çalıştırmaktadır?

EPC firmasının kendi montaj ekibinin olup olmadığı da yatırımcı tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bir alt yüklenici ile çalışmak kalite kontrol, zaman yönetimi, maliyet artışı, sorumluluk belirsizliği, İSG ve çevresel istikrar riski, iletişim sorunları, garanti ve bakım zorlukları gibi problemlere sebep olabilir.

 

6. EPC firmasının bakım & onarım ekibi var mı? Bölgesel ekipleri mevcut mu? Eğer varsa kaç kişiden oluşuyor?

EPC firmasının kendi bakım & onarım ekibinin olup olmadığı da yatırımcı tarafından kontrol edilmelidir. Özellikle bölgesel ekiplere sahip olunması arıza durumlarında santrale hızlı ve kolay erişim olanağı sağlar.

 

7. EPC firmasında bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu başvurusu, proje onayları, belediye – OSB GES uygunluk yazısı takibi, itfaiye raporu, imar ve benzeri işleri kim takip etmektedir?

EPC firması projelerin ve tüm yasal izin sürecinin eksiksiz, hızlı ve en etkin biçimde hazırlanmasını sağlayıp onaydan geçirilmesini sağlayan tecrübeli teknik personel bulundurmalıdır.

 

8. EPC firmasının finansal gücü yeterli midir?

İyi bir EPC firmasını anlayabileceğiniz en önemli faktörlerden biri finansal gücüdür. Avans, kesin ve işletme dönemi teminat mektubu verip veremediği veya büyük boyutlardaki projeleri finanse edip edemediği gibi durumların tümü EPC firmasının yapısını ve sektördeki yerini göstermektedir. Eğer mümkünse EPC firmalarının son 3 yıllık finansal tabloları talep edilmelidir.

 

9. EPC firması sistem performans oranı garantisi veriyor mu? Şartları nelerdir?

EPC firması, kurulacak güneş enerjisi santralinin maksimum güçte çalışması için gerekli optimizasyon çalışmalarını yapmalı ve sistem performans oranı garantisini vermelidir.

 

10. EPC firması GES kurulumu planlanan ilgili dağıtım bölgesinde kaç adet iş yapmıştır? İlgili dağıtım bölgelerindeki kurumların prosedürlerine hakim midir?

EPC firmasının GES kurulumu yapılması planlanan dağıtım bölgesinde veya OSB’de gerçekleştirilecek yasal mevzuat ve izinler konusunda tecrübe sahibi olması gerekmektedir.


İyi Bir EPC Firmasında Olması Gereken Özellikler


  • Uluslararası standartlara göre EPC hizmeti vermek üzere organize olmalıdır.

  • Güçlü bir finansal yapıya sahip olmalıdır.

  • Finansman ve sigorta işlemlerinde yatırımcısına yol göstermelidir.

  • Standartlar ve mevzuat kapsamında çatı, arazi, iklim ve çevre şartlarına en uygun sistemi tasarlamalıdır.

  • Projeleri hazırlamalı, ilgili onay birimine sunmalıdır. Projeleri sorunsuz onaylatmalıdır.

  • Güneş paneli, inverter, konstrüksiyon, pano, AC/DC kablo tedarikçilerinin kalitesi kanıtlanmış ürünlerini uygun fiyatlarla yatırımcılara sunmalıdır.

  • Yasal izin süreçlerini yürütmeli ve sorunsuz bir şekilde süreçleri tamamlamalıdır.

  • Uluslararası proje yönetim standartlarına uygun olarak güneş enerjisi santralini kurup devreye almalıdır.

  • Güneş enerjisi santralini optimize ederek maksimum güçte çalışmasını sağlamalıdır.

  • İş programına uymalı ve projeyi zamanında bitirmelidir.

  • Şantiyeyi iyi organize etmeli ve kaliteli işçilik sunmalıdır.

  • Kabul işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlamalıdır.

  • Varsa yatırımcının işletme teknik ekibini eğitmelidir.



82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page