Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, şirketin çevre ve sürdürülebilirlik sorumlulukları doğrultusunda geliştirdiği Net Sıfır Yol Haritası ile çelik sektöründe liderlik yaptığını belirtti. Peker, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu şekilde, ton başına karbon emisyonlarını 2030’a kadar %25, 2040’a kadar %40 azaltmayı ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.
GES Yatırımlarıyla Sürdürülebilir Enerji Hedefi
Erdemir’in sürdürülebilirlik yatırımları kapsamında güneş enerjisi santrali (GES) projeleri de hızla devam ediyor. Peker, “Erdemir olarak 775 MW, OYAK Maden Metalürji olarak ise toplamda 2.036 MW kurulu güce sahip GES yatırımıyla 12 ilde, 17 farklı lokasyonda elektrik üretimi yapmayı planlıyoruz.” diyerek, yıllık 3,17 milyon megavatsaat enerji üretimi hedeflediklerini belirtti. Bu yatırımların hem şirketin karbon ayak izini azaltacağı hem de enerji maliyetlerini düşüreceği vurgulandı.
Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Yatırımları
Peker, şirketin yeşil dönüşüm ve verimlilik hedeflerine yönelik yaptığı yatırımlar arasında hidrojen enjeksiyonu, pilot piroliz tesisi, elektrik ark ocağı yatırımı ve sıcak-soğuk haddehane modernizasyonlarının bulunduğunu belirtti. Erdemir Limanı’nda yapısal iyileştirme ve evsel atık su arıtma tesisinin modernizasyonu gibi çevresel projeler de yatırımlar arasında yer alıyor.
Hidrojen Enjeksiyonu ve Biyokütle Tesisleriyle Çığır Açan Yatırımlar
Bu yıl önemli bir dönüm noktasını geride bıraktıklarını ifade eden Peker, Türkiye’de ilk kez 1. Yüksek Fırın’a hidrojen enjeksiyonu gerçekleştirerek Avrupa’daki üç öncü çelik üreticisinden biri olduklarını açıkladı. Ayrıca, biyokütleden yakıt ve karbon kaynağı üretimi için devreye alınan 7 bin ton/yıl kapasiteli pilot piroliz tesisi ile kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başladıklarını söyledi.
Peker, 2025 yılı başında devreye alınması planlanan 800 bin ton kapasiteli 4. Kok Bataryası yatırımı ile çevre performansını ve üretim kalitesini artırmayı, ithalat bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti. Yeni bataryanın, yüksek otomasyon seviyesi ve toz toplama filtre sistemleriyle öne çıktığını belirtti.
Türkiye’nin Çelik Üretim ve Tüketimi
Türkiye, yıllık yaklaşık 13,5 milyon ton yassı çelik üretirken, 19 milyon ton civarında tüketim gerçekleştiriyor. OYAK Maden Metalürji şirketleri bünyesindeki Erdemir ve İsdemir, yıllık 7 milyon ton yassı çelik üretimiyle Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor.
Çelik, yüksek mukavemeti, hafifliği ve esnekliği sayesinde inşaattan otomotive, enerjiden savunma sanayine kadar birçok sektörde temel bir girdi olarak kullanılmaya devam ediyor.
Comments